In Detail

Pillendozen komen in vele formaten en met verschillende functies. Een optimale pillendoos uit willen kiezen kan daarom een lastige opgave zijn. Indien je je graag verdiept in pillendozen kan je je op deze pagina uitleven. Er is namelijk een korte uitleg over de geschiedenis en toekomst van pillendozen en er is de mogelijkheid om de ervaring van huidige pillendozen gebruikers te raadplegen.

Geschiedenis van de elektronische pillendoos

Elektronische pillendozen zijn niet alleen van deze tijd maar zijn al een tijd lang in omloop. De eerste elektronische pillendozen waren grote apparaten die gebruikers een bericht stuurden via sms of automatisch opbelden per telefoon. Deze pillendozen zou je ook wel de pillendozen 1.0 kunnen noemen vanwege de inmiddels verouderde communicatiemethoden waarvan ze gebruik maakten. De moderne pillendozen, de pillendozen 2.0, zijn in vele opzichten een stuk geavanceerder. Zo zijn de dozen aanzienlijk compacter geworden en spelen ze beter in op de behoeften van de gebruiker. Daarnaast maken de nieuwe dozen ook gebruik van andere vormen van communicatie. Door bijvoorbeeld het gebruik van Wi-Fi en bluetooth is het makkelijk voor de pillendoos om te communiceren naar een app en kan de doos de data makkelijk naar de cloud sturen.
Oude pillendoos
Voorbeeld van een oude pillendoos; Pivotell

Huidige situatie van de elektronische pillendoos
De nieuwe generatie pillendozen is bijna helemaal uitgerust met draadloze communicatie via Bluetooth of Wi-Fi. Daarmee zijn de pillendozen ook allemaal eenvoudige te koppelen aan een app. Deze app wordt dan ook dikwijls ondersteund door iOS en Android. De snelle ontwikkeling van mobiele telefonie en smartphones hebben er ook voor gezorgd dat de apps die bij de pillendozen horen ook steeds uitgebreidere functies hebben. Behalve de gebruiker te herinneren aan het innemen van de medicijnen bieden sommige apps tegenwoordig ook de optie om bijvoorbeeld familie in te lichten over de inname. Daarnaast worden sommige apps uitgebreid met allerlei additionele (handige) functies. Zoals de mogelijkheid om een ‘alarm’ in te stellen bij het vergeten van de doos of om je gevoel bij te houden door een zogenaamde ‘mood-cube’.
Pilldrill
Voorbeeld van een hedendaagse pillendoos: Pilldrill

Toekomst van de elektronische pillendoos
In de toekomst worden pillendozen mogelijkerwijs overbodig. Er zijn momenteel ontwikkelingen gaande waarbij er sensoren in uitdrukstrips worden geïntegreerd. Zodra een gebruiker een pil uit de strip drukt, stuurt de strip automatisch een signaal naar de mobiele telefoon. Een nog modernere ontwikkeling is een pil waarbij er geen uitdrukstrip meer nodig is. Bij inname van de pil wordt dit automatisch geregistreerd. Dit is mogelijk door een sensor die zich in de pil bevindt en na een korte periode na de inname een signaal uitzend. Helaas zijn deze ontwikkelingen momenteel nog enkele experimenteel. Waarschijnlijk zal het ook nog wel een tijd duren voordat deze technieken beschikbaar worden voor iedereen.
Elektronische uitdrukstrips
Voorbeeld van een elektronische uitdrukstrip; Smart Blisters

De voordelen van een elektronische pillendoos

  • In het onderzoek van Svagard en Boysen (2016) is aangetoond dat een grote groep ouderen met een gereduceerd zicht en problematische motorische vaardigheden profijt hadden van de door hen gebruikte pillendoos. De ouderen kregen door het gebruik van de doos een vergroot gevoel van onafhankelijkheid en waardigheid. Dit gevoel werd bijvoorbeeld veroorzaakt doordat de thuiszorg minder vaak langs de ouderen hoefde te komen.”
  • Een pillendoos kan ook handig zijn omdat men maar éénmaal de medicijnen bij elkaar hoeft te zoeken in plaats van elke dag en dat dat ook een goed moment kan zijn om nieuwe medicijnen te bestellen. (Schwartz, 2016).


Reviews
Naast de mening van het team van ‘slimmepillendozen.nl’ over de pillendozen, hebben wij ook een overzicht gemaakt van externe reviews over de pillendozen. Van de meeste dozen is een review beschikbaar echter van sommige dozen zijn nog geen reviews beschikbaar omdat deze nog in productie moeten komen.

Het team heeft de top drie voor- en nadelen in een schema geplaatst. Onder aan het schema vindt je een link naar de originele website. Zo kan je eventueel nog verder in detail uitzoeken welke doos het beste bij jouw voorkeuren past. 

Review MemoBox2
aaaaaaaaaaOriginele review door SpikedStudio

Review Pillsy2
aaaaaaaaaaaaOriginele review door The Verge

Review Elliegrid2
aaExtra informatie over de Elliegrid via Supplementpolice

Review AdhereTech2
aaaaExtra informatie over AdhereTech via Techcrunch

Review RoundHealth2
aaaExtra informatie over RoundHealth via Imedicalapps

Review IRemember2
aaaaExtra informatie over de IRemember via Ubergizmo

Review Tricella2
aaaaaaaaaaOriginele review door Ilivebreathe

Review Pilldrill2
aaaaaaaaaaOriginele review door Ilivebreathe

Advertisements