Tips

Soms kom je er pas achter wat je echt nodig hebt als je iets aan aangeschaft hebt. Je wordt dan bekent met het gebruik van het product, krijgt door wat je echt wilt en beseft dat het product dat je aangeschaft hebt eigenlijk tekort schiet. Het kan zijn dat het aanvoelt als het kopen van een paar prachtige schoenen maar waar je na verloop van tijd er achterkomt dat ze toch niet goed passen bij jouw zeer actieve levensstijl en beginnen te knellen.Deze pagina voorkomt dit probleem en geeft je een actueel overzicht van de meest belangrijke tips en inzichten uit onderzoek naar pillendozen.

Tips uit onderzoek
Uit onderzoek naar het gebruik van pillendozen komt naar voren dat er bepaalde groepen zijn (mensen met geestelijke beperkingen en fysieke beperkingen) die specifieke behoeften hebben bij het gebruik van een pillendoos. Ook kan iemand zijn routine ervoor zorgen dat de ene pillendoos handiger is dan de ander. Hieronder vind je een overzicht van de behoeften die op kunnen treden bij mensen met een geestelijke beperking, mensen met een fysieke beperking en mensen die een bepaalde routine hebben. 

Geestelijke beperkingen  (slecht cognitief functioneren)
1. Mensen met een geestelijke beperking en dus een slecht cognitief functionerenn hebben kunnen moeite hebben bij het gebruik van een elektronische pillendoos. Te grote cognitieve uitdagingen zouden in dat geval kunnen leiden tot het stoppen van het gebruik (Svagard en Boysen, 2016). Het is dus belangrijk om voor deze mensen een simpele pillendoos uit te zoeken opdat zij minder uitgedaagd worden en zodoende slagen om goed met de pillendoos om te gaan.
2. Oudere mensen kunnen gestrest raken door geluiden van de pillendoos en kunnen moeite hebben om de basisconcepten van de pillendoos onder de knie te krijgen (Svagard en Boysen, 2016). Voor deze groep is het daarom belangrijk om een doos uit te zoeken die hen wel duidelijk signaleert maar zonder overmatige geluids- of lichteffecten. Daarnaast dient de doos eenvoudig in het gebruik te zijn zodat de basisconcepten van de doos makkelijk aan te leren zijn.
3. Bij ouderen die verward zijn kan het zo zijn dat ze het verkeerde compartiment van de pillendoos openmaken en daardoor een medicijn nemen van een andere dag van de week (Hayes et al, 2006). Indien je verward bent of de doos aanschaft voor iemand die verward is is het belangrijk om een doos te kiezen die een duidelijk onderscheidt maakt voor de medicijnen. Een andere optie is om twee of meerdere dozen te kopen voor elk medicijn dat de gebruiker neemt.
4. Ouderen met een zeer actieve levensstijl kunnen ook simpelweg vergeten de medicatie in te nemen omdat ze vaak bezig zijn (Toh et al., 2016). In het geval van een drukke levensstijl kan het handig zijn om een pillendoos uit te kiezen die makkelijk mee te nemen is. Bijvoorbeeld de MemoBox Mini of de IRemember. 
5. Ouderen kunnen ook last hebben van een slecht geheugen en daardoor niet goed meer weten of zij hun pillen al ingenomen hebben. Een uitkomst zou kunnen zijn om een functie te hebben waaraan de gebruiker kan zien of ze hun pil al hebben ingenomen (Kakattawi en Nakajima, 2015). De meeste pillendozen, zo niet alle, pillendozen uit ons assortiment voldoen aan deze eis.

Fysieke beperkingen
1. 30% van de volwassen heeft moeite om een medicijndoos te openen (Beckman et al., 2005 in Schwartz, 2016). Indien je je hierin herkent is het handig om een doos aan te schaffen die makkelijk open gaat. Op dit moment zijn dat de MemoBox en de Pilldrill. Indien je moeite hebt met het openmaken van de doos verzoeken wij je contact met ons op te nemen en zodoende de juiste doos voor je uit te zoeken.
2. Een visuele beperking kan ook voor problemen zorgen. De beperking maakt het namelijk lastig om medicijnen te sorteren (Windham et al., 2005 in Schwartz, 2016). Als je last hebt van een visuele beperking raden wij je aan om de Pilldrill aan te schaffen. Deze biedt je namelijk de mogelijkheid om de medicijntray mee te nemen en deze zodoende door een vriend of kennis te laten vullen.

Routines
1. Een actieve levensstijl van de gebruiker kan de therapietrouw soms verhinderen. Dit zou simpelweg opgelost kunnen worden door een meeneembare pillendoos (Svagard en Boysen, 2016). Let bij de aanschaf van een meeneembare pillendoos goed op het formaat. De MemoBox Mini is bijvoorbeeld zeer klein en dus geschikt om in je broekzak mee te nemen maar dat is lastiger bij de Pillsy die een slag groter is. Bedenk dus goed waar je de pillendoos mee naartoe moet nemen voordat je tot de koop over gaat.
2. Ouderen kiezen er soms voor om één specifieke plek te gebruiken om hun pillen te bewaren. Daarnaast gebruiken ze soms aparte dozen/containers om de pillen in op te bergen (García-Vázquez et al., 2011). Als je een een specifieke plek hebt om je pillen te bewaren kan het goed zijn om ook doos te kopen die op één plek hoort te blijven staan. In dit geval is de Pilldrill of de Tricella dan een handige optie. Indien je apart dozen of gebruikt om de pillen in op te bergen, kan het handig zijn om ook meerdere slimme pillendozen aan te schaffen. In dat geval hoef je niet van je routine af te wijken en loop je niet het risico om een verkeerde pil te slikken.
3. Ouderen kunnen receptievelijker zijn ten opzichte van elektronische gezondheidsapparaten wanneer deze goed passen bij hun behoeften (grootte), hun preferenties (de kleur) en gebruikt kunnen worden zonder dat ze hun routine hoeven te veranderen (Toh et al., 2016). Indien je de medicijndoos voor een oudere koopt is het handig om bij de oudere te informeren welke voorkeuren er van hem of haar uit gaan naar de pillendoos.

Kom je er niet uit?
Indien je aan de hand van deze tips bedenkingen krijgt over wat voor jou de juiste pillendoos is en je komt er niet uit met de informatie op de site dan is het mogelijk om met ons contact op te nemen via telefoon of e-mail. Omschrijf daarbij duidelijk het profiel van de gebruiker en waar de pillendoos aan moet voldoen. Wij zullen dan rekening houden met de beschreven situatie en de pillendoos uitzoeken die het beste bij de situatie past.


Referenties
Beckman, A. G., Parker, M. G., & Thorslund, M. (2005). Can elderly people take their medicine? Patient education and counseling59(2), 186-191.

García-Vázquez, J. P., Rodríguez, M. D., Andrade, Á. G., & Bravo, J. (2011). Supporting the strategies to improve elders’ medication compliance by providing ambient aids. Personal and Ubiquitous Computing15(4), 389-397.

Hayes, T. L., Hunt, J. M., Adami, A., & Kaye, J. A. (2006, August). An electronic pillbox for continuous monitoring of medication adherence. InEngineering in Medicine and Biology Society, 2006. EMBS’06. 28th Annual International Conference of the IEEE (pp. 6400-6403). IEEE.

Kalkattawi, M., & Nakajima, T. (2015, August). Ubiquitous Healthcare Systems: Improving the Adherence Level within Diabetic Medication Using Cloud-Based Reminder System. In International Conference on Human Interface and the Management of Information (pp. 535-546). Springer International Publishing.

Schwartz, J. K. (2016). Pillbox Use, Satisfaction, and Effectiveness Among Persons with Chronic Health Conditions. Assistive Technology, (just-accepted).

Svagård, I. S., & Boysen, E. S. (2016, July). Electronic Medication Dispensers Finding the Right Users–A Pilot Study in a Norwegian Municipality Home Care Service. In International Conference on Computers Helping People with Special Needs (pp. 281-284). Springer International Publishing.

Toh, X., Tan, H. X., Liang, H., & Tan, H. P. (2016, March). Elderly medication adherence monitoring with the Internet of Things. In 2016 IEEE International Conference on Pervasive Computing and Communication Workshops (PerCom Workshops) (pp. 1-6). IEEE.

Windham, B. G., Griswold, M. E., Fried, L. P., Rubin, G. S., Xue, Q. L., & Carlson, M. C. (2005). Impaired vision and the ability to take medications. Journal of the American Geriatrics Society53(7), 1179-1190.

Advertisements